Ljubitelji domaćih pekarskih proizvoda već su otkrili čari sourdough hljeba – rustikalnog hljeba s hrskavom koricom, bogatim okusom i mekanom unutrašnjosti. Iako ga često nalazimo u specijaliziranim pekarama, priprema vlastitog sourdough hljeba kod kuće nije tako komplicirana kao što se čini. Uz nekoliko ključnih savjeta i malo strpljenja, i vi možete postati pravi majstor u izradi ovog zdravog i ukusnog peciva.
Zašto sourdough?
Sourdough hljeb razlikuje se od klasičnog po načinu fermentacije. Umjesto industrijskog kvasca, koristi se prirodni starter – smjesa brašna i vode koja fermentira uz pomoć prirodnih kvasaca i bakterija. Ova metoda donosi brojne prednosti:
Bogatiji i kompleksniji okus
Bolja probavljivost zahvaljujući prirodnoj fermentaciji
Duža svježina hljeba bez konzervansa
Korak 1: Priprema sourdough startera
Za početak, potrebno je pripremiti sourdough starter, koji će biti baza za vaš hljeb. Starter se pravi od samo dva sastojka: brašna i vode. Postupak traje nekoliko dana, a evo kako ga možete napraviti:
Dan 1: Pomiješajte 100 g integralnog brašna i 100 ml vode. Ostavite pokriveno na sobnoj temperaturi.
Dan 2-5: Svakog dana dodajte po 50 g brašna i 50 ml vode, uz lagano miješanje. Starter će postati mjehurast i fermentirati – to je znak da je spreman.


Korak 2: Priprema tijesta
Kada je starter spreman, vrijeme je za pripremu tijesta.
Sastojci:
500 g brašna (po izboru: bijelo, integralno, raženo)
350 ml vode
100 g sourdough startera
10 g soli
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Ostavite tijesto da fermentira 6-12 sati, ovisno o temperaturi prostorije.
Preklapajte tijesto svakih sat vremena kako bi dobilo potrebnu strukturu.
Oblikujte hljeb i ostavite ga da odstoji još nekoliko sati prije pečenja.

Korak 3: Pečenje sourdough hljeba
Najbolji način za pečenje sourdough hljeba je u posudi s poklopcem koja podnosi visoke temperature.
Zagrijte pećnicu na 240°C.
Stavite hljeb u posudu, pokrijte poklopcem i pecite 30 minuta.
Maknite poklopac i nastavite peći još 15-20 minuta, dok korica ne postane zlatnosmeđa.

Savjet za početnike
Strpljenje je ključ uspjeha u pripremi sourdough hljeba. Nemojte se obeshrabriti ako prvi pokušaj ne uspije savršeno – prirodna fermentacija zahtijeva praksu, ali rezultat je vrijedan truda.
Priprema vlastitog sourdough hljeba kod kuće odličan je način da usvojite zdravije navike, uživate u bogatom okusu i stvorite posebnu atmosferu u svom domu. Ovaj proces povezuje tradiciju i moderni lifestyle, a svježe pečeni hljeb sigurno će unijeti toplinu i miris u vašu svakodnevicu.
Dakle, zasučite rukave, pripremite starter i uživajte u procesu – vaš savršeni sourdough hljeb čeka!
***
Foto: Canva