ZDRAVO, ja sam NAIDA, autorica Naidaeats. Strastvena sam samouka kuharica sa ljubavlju prema zdravoj hrani koja se lako pravi i koja je zaista ukusna. Moja misija je da pružim jednostavne recepte koji su zdravi, ali i koji su i dobrog ukusa.

Šta je to smash cake?

Radi se o maloj torti tj. torta u baby veličini. Servirate je slavljeniku/ici i dopustite da od torte napravi šta god poželi tj. razmelja=smash. Torta je samo bebina.

*Pripremite kadicu za kupanje

Od čega se pravi Smash torta?

Sastojci u smash torti mogu biti kao iz nekog vama omiljenog deserta/torte samo u manjem kalupu.  Međutim, naša tortica je bila od jednostavnih sastojaka koji bebac inače jede. Mi odrasli smo “naviknuti” na hranu sa dosta soli i šećera, a bebe imaju sreću da uživaju u prirodnim i blažim okusima, pa je tako ova torta zaslađena samo bananama i datulama, nema rafiniranog šećera.

*Važno je da beba sve navedene sastojke probala, ali i ako nije veoma lako ćete prilagoditi recept.

Dekorišite prema svom izboru. Naš bebac je oduševljen kamionima i sličnim vozilima pa je izbor za dekoraciju veoma lako pao.

Ovaj recept će roditeljima olakšati život kada dođe taj veseli dan, jer sastojci su jednostavni kao i sama priprema. Sigruna sam da će vam se dopasti recept, koji ne samo da će poslužiti za rođendansku proslavu već ga možete praviti i za doručak ili kao klasičan desert.

SASTOJCI

Baza

  • 200 g ekspandiranog amaranta
  • 200 g ekspandirane kvinoje
  • 8 komada Medjool datula Imajte umu da su Medjool datule veće pa ako koristite drugu vrstu datula povećajte količinu.
  • 60 ml kokosovog ulja otopljeno
  • 60 g kokosovog brašna
  • 20 g kakaa
  • 10 g rogača mljevenog
  • 4-5 komada badema mljevenog

Dekoracija

  • 5 kašika kokos ljuspica

INSTRUKCIJE

Baza

  • Sve sastojke sjedinite, najbolje rukama s tim da je smjesa jako ljepljiva pa uzmite silikonsku rukavicu ili dlanove premažite sa malo ulja.
  • Uzmite manju količinu smjese i između dlanova uvaljajte u kuglicu. 

Dekoracija

  • Ovaj korak je prema vašem izboru, 4-5 kašika kokos ljuspica stavite u plići tanjir i svaku kuglicu uvaljajte.
  • Kuglice odložite u kutiju sa poklopcem i čuvajte u frižideru.

Za Inspo.ba @Naidaeats

Komentari su onemogućeni.