Pitanje koliko šećera je dobro za djecu postaje sve važnije u današnjem svijetu prepunom slatkiša i rafiniranih namirnica. Dok su slatkiši ukusni i privlačni, previše šećera može imati negativne posljedice po zdravlje djece, uključujući povećan rizik od pretilosti, dijabetesa tipa 2 i karijesa.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), preporučeni dnevni unos šećera za djecu trebao bi biti manji od 10% njihovog ukupnog energetskog unosa. Međutim, još bolje je ograničiti unos šećera na manje od 5% njihovog dnevnog energetskog unosa kako bi se dodatno smanjio rizik od pretilosti i drugih zdravstvenih problema.

Važno je razumjeti da se šećer ne nalazi samo u slatkim poslasticama poput kolača, keksića i sladoleda, već i u mnogim drugim prehrambenim proizvodima poput voćnih sokova, gaziranih pića, suhomesnatih proizvoda i gotovih obroka. Stoga je važno pažljivo čitati deklaracije na proizvodima kako biste bili svjesni količine šećera koji konzumirate.

Kako bismo osigurali zdravu prehranu za našu djecu, važno je educirati ih o važnosti uravnotežene prehrane i umjerenog unosa šećera. Potičite ih da jedu raznovrsnu hranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i proteinima, te ograničite unos slatkiša na posebne prilike. Na taj način, pomažemo našoj djeci da razviju zdrave prehrambene navike koje će im koristiti tokom cijelog života.

***

Foto:Pexels

Komentari su onemogućeni.