Naidaeats: Bagel – mekano i vazdušasto pecivo koje svi volimo
ZDRAVO, ja sam Naida, autorica Naidaeats. Strastvena sam samouka kuharica s ljubavlju prema zdravoj hrani koja se lako pravi i koja je zaista ukusna. Moja misija je da pružim jednostavne recepte koji su zdravi, ali i koji su i dobrog ukusa.
Uvjerena sam u to da ste do sada čuli za popularno pecivo bagel, a vjerovatno ste ga i jeli.
Gooogle rezultati kažu da je nastao u Poljskoj u 17. stoljeću i da je jako sličan pecivu bublik. Ovo pecivo, sada već slavni bagel, postigao je najveću popularnost dolaskom u Veliku Britaniju i u Ameriku. Njegova je posebnost u tome što se tijesto prvo kuha, pa tek onda peče.
Ipak, danas ima mnogo varijanti kako u samim sastojcima koji se koriste za tijesto, tako i u načinu pečenja.
Radi se o ukusnom i fotogeničnom pecivu s rupom u sredini.Ima finu hrskavu koricu i prozračnu unutrašnjost. I ne, ja vam ne dijelim tradicionalni recept za ovo tijesto tj. pecivo s kvascem, čekanjem da se tijesto digne i onda slijedi kuhanje tijesta u vodi prije stavljanja u rernu na pečenje.
Pripremite se, dijelim s vama recept za bagel od tri sastojka i sve je spremno za nešto manje od 30 minuta. Popularni bagel s grčkim jogurtom.
Ako u Google pretraživač ukucate “grčki jogurt bagel” izbacit će vam mnoštvo rezultata. A svaki recept u principu ide ovako; jednaku količina brašna i jednaku količinu grčkog jogurta pomiješate, dodate malo soli i praška za pecivo. Oblikujete tijesto i pečete u rerni. I to je sve.
Grčki jogurt će pomoći da ovo tijesto naraste tokom pečenja, a pri tome će obezbijediti meku, pahuljastu teksturu.
Obavezno koristite pravi gusti grčki jogurt zbog konzistencije. Brend nije važan.
Pišem vam recept ispod, a vi obavezno javljajte utiske!
OPREMA (rerna i papir za pečenje)
SASTOJCI
200 g brašna
200 g grčkog jogurta
½ kašičice soli
1 kesica praška za pecivo
Za posipanje
susam
chia sjemenke
INSTRUKCIJE
Zagrijte rernu na 180ºC.
Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i so, potom dodajte grčki jogurt i sve dobro sjedinite. Miješajte prvo kašikom, a potom rukama. *Dodajte još brašna ako je tijesto mnogo ljepljivo ili još jogurta ako je tijesto presuho.
Prebacite tijesto na čistu pobrašnjenu radnu površinu i umijesite da dobijete mekano tijesto. *Tijesto možete mijesiti ručno ili koristiti mikser sa kukom za tijesto. Preferiram rukama, jer ovo tijesto ne zahtijeva mnogo vremena, iako kada koristim mikser onda tijesto bude prozračnije. Na vama je da odlučite. Šta god odlučili pazite da ne premijesite tijesto. Čim se tijesto spoji u jednu loptu spremno je. Ako ga previše mijesite, zapravo će početi da postaje previše ljepljivo.
Podijelite tijesto na 4 jednaka dijela tj. u 4 loptice.
Svaku lopticu, razvaljajte u valjak i onda spojite krajeve kako biste dobili prsten. Ili ovako, uzmite lopticu tijesta, a zatim gurnite prst u sredinu da napravite rupu i to je sve.
Redajte u pleh obložen papirom za pečenje i pospite susamom, chia sjemenkama ili drugim sjemenkama. Slobodno ih prilagodite svom ukusu i dodajte različite sjemenke i začine prije pečenja.
Pecite 20-25 minuta ili dok ne poprime zlatnosmeđu koricu.
Pustite da se ohlade, a onda presijecite na pola i mažite omiljenim namazom i iskoristite ih kao bazu za sendvič.
NAPOMENA
Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi i uživajte u roku od 3 dana. Ako vam je pretoplo u stanu kao što je kod mene onda ih možete čuvati i u frižideru.