U predstavi učestvuju hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Premijera komične opere u četiri čina “Figarov pir” kompozitora Wolfganga Amadeusa Mozarta, u režiji Ivana Lea Leme, uz pratnju Sarajevske filharmonije kojom će dirigovati maestra Ana Zorana Brajović, ljubitelji klasične muzike moći će pogledati u petak, 28. 6. 2024. godine sa početkom u 19:30 sati.

Nakon 1950, 1974, 1984, te 2003. godine opera “Figarov pir” peti put će biti premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo.

Uloge će ostvariti: Ivan Šarić kao Figaro, Hana Salihović kao Susanna, lik grofice Rosine Almavive utjeloviti će Melisa Hajrulahović Tomić, a grofa Almavivu Erol Ramadanović. Ostatak podjele čine: Amir Saračević, Denis Isaković, Amila Ravkić/Adelisa Saračević, Dajana Šegvić/Lejla Huseinćehajić/Hanadi Karić, Ileš Bečei, Siniša Markanović, te Idna Muminović/Laura Kozlinger.

Članice i članovi baletnog ansamba: Jovana Milosavljević Lovrenović, Selma Štrbo, Sabina Sokolović, Nadža Pušilo, Elio Arnoldo Villa – Garcia, Hariz Šabanović, Adnan Đindo, Goran Staniškovski i Jesenko Matković.

U predstavi učestvuju solisti i hor Opere NPS, Balet Narodnog pozorišta Sarajevo i Sarajevska filharmonija.

Koreografkinja je Belma Čečo Bakrač, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Amna Kunovac-Zekić, asistenti dirigentice Bakir Samardžić i Alek Isaković, korepetitori su Aida Mušanović- Arsić i Bakir Samardžića, dizajner svjetla Moamer Šaković.

“Svi znamo Figara. Nama je taj lik, taj frik, ta faca, taj frajer i maher, taj Figaro, poznatiji, plastičniji, intimniji, štoviše, zapamtimo ga jer pronalazimo i prepoznajemo u sebi, možda samo u naznaci ili potencijalu, taj njegov splet osobina i način djelovanja, tu njegovu inteligenciju, njegovo nepristajanje na potlačenost, poniženost, Kao i Hamlet, kao i Romeo, kao i Bond, Don Juan ili Supermen. 

Mozart je komponirao za mase i milenije. Bio je inkluzivan. Bio je subverzivan, fanatičan i fantastičan. Možemo ga gledati kao kormilara mainstream trendova svog doba, ali i kao najžešćeg pripadnika neke subkulture koja prokazuje, riskira, probija, predvodi. Bio je punk. Njegov odnos sa austrijskim carem Josipom II, imao je u svojoj kompleksnosti isti onaj gas i istu onu kočnicu koju ima “God save the Queen” od Sex Pistolsa. 

U ovoj operi Figarov pir, gledamo to dvoje slugu, to dvoje uslužnih djelatnika, to dvoje proletera, to dvoje koji su poput nas u ovim našim državama, drumovima, društvenim uređenjima i nepravednim naređenjima, gledamo ih kako se snalaze, kako nadmudruju dokone, požudne, pohlepne i pokondirene.” 

– izjavio je reditelj opere “Figarov pir” Ivan Leo Lemo.

Prvo reprizno izvođenje je u subotu, 29. juna sa početkom u 19:30 sati.

***

Foto: Velija Hasanbegović

Komentari su onemogućeni.