Ovog vikenda širom svijeta obilježava se Svjetski dan kebaba, koji tradicionalno pada drugog petka u julu, ove godine 11. jula. Praznik posvećen jednom od najpopularnijih jela ulične kuhinje postao je povod za gastronomska okupljanja, kulinarske izazove i slavljenje različitih varijanti kebaba koje spajaju okuse Bliskog istoka, Mediterana i Balkana.
Kebab je mnogo više od obroka u lepini, on je kulturni simbol, prilagodljiv lokalnim navikama, vjerovanjima i sezonskim sastojcima. Bilo da ga volite kao doner u tortilji, shish kebab na ražnjiću, adana kebab sa začinima ili vegetarijansku verziju s povrćem i halloumi sirom, jasno je da je riječ o jelu koje ima posebno mjesto u srcima gurmana širom svijeta.

Kebab porijeklom dolazi iz zemalja Bliskog istoka, ali je globalnu popularnost stekao upravo zahvaljujući svojoj jednostavnosti i mogućnosti kombinovanja različitih vrsta mesa, začina i priloga. U mnogim gradovima regiona, uključujući i Sarajevo, Banja Luku, Tuzlu i Mostar, postoje kultna mjesta na kojima se ovaj obrok jede “s nogu”, nerijetko u kasnim večernjim satima ili nakon noćnog izlaska.

Stručnjaci za prehranu podsjećaju da kebab može biti i uravnotežen obrok, ukoliko je pripremljen s pažnjom, bez suvišnih masnoća i uz svježe povrće. U posljednje vrijeme raste i interesovanje za domaće verzije kebaba, koje se pripremaju na roštilju, uz domaću lepinu, jogurt-sos i salatu od sezonskih namirnica.

U duhu Svjetskog dana kebaba, mnogi restorani širom BiH tokom vikenda nude posebne menije, degustacije i popuste, a na društvenim mrežama već je aktivan hashtag #KebabDay ispod kojeg korisnici dijele svoje omiljene verzije i recepte.

Ako još niste, ovaj vikend je idealan da probate novu kombinaciju, posjetite omiljenu kebabdžinicu, ili da, jednostavno, kod kuće pripremite svoju verziju najpoznatijeg jela u lepini.
***
Foto: Canva