Ulaskom u novu godinu, stručnjaci za prehranu i zdravstveni entuzijasti predviđaju trendove koji će dominirati našim trpezama u 2025. godini. Fokus je na održivosti, inovacijama i individualiziranom pristupu prehrani, s naglaskom na zdravlje, etiku i okoliš. Evo što nas očekuje:

Personalizirana prehrana: Hrana prilagođena vašem tijelu

Zahvaljujući napretku u genetskom testiranju i tehnologijama praćenja zdravlja, personalizirana prehrana postaje centralni trend. Stručnjaci predviđaju sve veću popularnost dijeta i prehrambenih planova temeljenih na individualnim potrebama tijela, genetskoj strukturi i mikrobiomu crijeva.

Održivi proteini: Biljna rješenja u centru pažnje

Biljni proteini, poput graška, soje i leće, nastavljaju osvajati tržište, dok inovacije poput fermentiranih proteina i mesnih alternativa uzgajanih u laboratoriju stiču sve više ljubitelja. Održivost i manji uticaj na okoliš glavni su pokretači ovog trenda.

Fermentirana hrana i pića: Zdravlje crijeva u fokusu

Kombucha, kefir, kimchi i drugi fermentirani proizvodi postaju nezaobilazni dio prehrane za poboljšanje zdravlja crijeva i općeg imuniteta. Stručnjaci ističu kako će probiotici i prebiotici igrati ključnu ulogu u održavanju zdravog mikrobioma.

Manje mesa, više raznolikosti

Umjesto potpunog izbacivanja mesa, reducetarianizam promovira smanjenje unosa životinjskih proizvoda i fokus na raznovrsnost u prehrani. Ovaj fleksibilni pristup privlači sve više ljudi koji žele smanjiti svoj uticaj na okoliš bez drastičnih promjena.

Tehnologija na tanjiru: Inovacije u prehrani

Od pametnih kuhinjskih uređaja do aplikacija koje analiziraju nutritivne vrijednosti obroka, tehnologija nastavlja transformirati način na koji kupujemo, pripremamo i konzumiramo hranu.

Prirodni zaslađivači i povratak jednostavnosti

Potrošači sve češće traže prirodne alternative šećeru, poput meda, javorovog sirupa i datula, dok istovremeno preferiraju jednostavne, neprerađene sastojke.

Prehrambeni trendovi za 2025. odražavaju sve veće razumijevanje povezanosti hrane, zdravlja i okoliša. Kako globalna zajednica postaje svjesnija uticaja svojih prehrambenih izbora, ovi trendovi predstavljaju pozitivan korak prema održivijem i zdravijem načinu života.

***

Foto: @JUSTINES.TABLE, @SOULSANTECAFE, @SEVATABLE, @THERAWPLACE, @PLANETTERRADUBAI, @PARLOUR_BOUTIQUE, @BOUNTYBEETS

Komentari su onemogućeni.