Većina nas ima zabrinjavajuće nizak nivo vitamina D, iako je on od ključne važnosti za prevenciju mnogih bolesti te podršku imunitetu, raspoloženju i još mnogo toga.

Pravi benefiti vitamina D

Podrška imunološkom sistemu

Vitamin D igra ključnu ulogu u jačanju našeg imunološkog sistema. On pomaže tijelu da se bori protiv infekcija, virusa i bakterija. Osobe s adekvatnim nivoom vitamina D imaju manji rizik od razvoja respiratornih infekcija, gripe i drugih bolesti.

Poboljšanje raspoloženja

Vitamin D je poznat i kao “sunčani vitamin” jer ga naše tijelo proizvodi kada je izloženo sunčevoj svjetlosti. Nizak nivo vitamina D povezan je s povećanim rizikom od depresije i sezonskog afektivnog poremećaja (SAD). Dodaci vitamina D mogu pomoći u poboljšanju raspoloženja i smanjenju simptoma depresije.

Održavanje zdravlja kostiju

Vitamin D je ključan za apsorpciju kalcija u našem tijelu, što je od suštinske važnosti za zdravlje kostiju i zuba. Nedostatak vitamina D može dovesti do slabljenja kostiju, osteoporoze i povećanog rizika od prijeloma, posebno kod starijih osoba.

Smanjenje rizika od hroničnih bolesti

Istraživanja su pokazala da adekvatan nivo vitamina D može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa tipa 2 i određenih vrsta raka. Vitamin D djeluje kao moćan antioksidans koji pomaže u zaštiti stanica od oštećenja.

Kako unijeti dovoljno vitamina D

Izlaganje suncu

Najprirodniji način za dobivanje vitamina D je izlaganje sunčevoj svjetlosti. Preporučuje se 10-30 minuta izlaganja suncu nekoliko puta sedmično, bez zaštitnog faktora. Međutim, količina sunčeve svjetlosti potrebna za stvaranje vitamina D može varirati ovisno o dobu godine, geografskoj lokaciji i tipu kože.

Prehrana

Postoji nekoliko namirnica bogatih vitaminom D koje možete uključiti u svoju prehranu. Masna riba poput lososa, skuše i sardina, te riblje ulje, jaja i mliječni proizvodi obogaćeni vitaminom D su odlični izvori. Također, neke gljive izložene UV svjetlu mogu biti dobar izvor vitamina D.

Dodaci prehrani

Za osobe koje teško unose dovoljno vitamina D putem sunčeve svjetlosti i prehrane, dodaci prehrani mogu biti učinkovito rješenje. Prije nego što počnete uzimati dodatke, preporučljivo je konsultirati se s liječnikom kako biste utvrdili odgovarajuću dozu za vaše potrebe.

Vitamin D je esencijalan za naše opće zdravlje i dobrobit. Od podrške imunološkom sistemu do održavanja zdravlja kostiju i poboljšanja raspoloženja, njegovi benefiti su neprocjenjivi. Uz pravilno izlaganje suncu, uravnoteženu prehranu i, ako je potrebno, dodatke prehrani, možemo osigurati da naše tijelo dobije dovoljno ovog vitalnog vitamina. Nemojte zanemariti važnost vitamina D – poduzmite korake danas kako biste zaštitili svoje zdravlje i osjećali se bolje.

***

Foto: Sven Kristian at Hero Creative Management / Model Joy at Fanjam Model Management Agency

Komentari su onemogućeni.