Gua sha je brzo postala neizostavan dio naših skincare rutina – ali kako (i koliko često) bismo je trebali prakticirati? I šta je uopće gua sha?

Šta je Gua Sha?

Gua sha je drevna kineska tehnika masaže koja se koristi hiljadama godina za poboljšanje cirkulacije i revitalizaciju kože. Koristi se poseban alat, najčešće izrađen od žada ili rozenkvarca, kojim se nježno stružu koža i mišići lica. Cilj je potaknuti cirkulaciju krvi, smanjiti napetost mišića i potaknuti limfnu drenažu.

Kako Gua Sha djeluje na kožu?

Gua sha potiče cirkulaciju krvi, što omogućava bolju opskrbu stanica kisikom i hranjivim tvarima. Rezultat je svježiji i zdraviji izgled kože.

Redovna upotreba gua sha može pomoći u smanjenju natečenosti lica, posebno oko očiju. Tehnika limfne drenaže pomaže ukloniti višak tekućine iz tkiva.

Gua sha može pomoći u opuštanju napetih mišića lica, što može smanjiti pojavu bora i finih linija.

Masaža gua sha alatima može pomoći u boljoj apsorpciji seruma, krema i ulja koje nanosite na kožu. Bolja apsorpcija znači da vaši proizvodi za njegu djeluju učinkovitije.

Kako prakticirati Gua Sha?

Prije početka, očistite lice i nanesite ulje ili serum kako biste omogućili alatu da glatko klizi po koži.

Držite gua sha alat pod uglom od 15 stepeni i nježno ga povlačite po koži u smjeru prema gore i prema van. Počnite od vrata i polako se pomjerajte prema licu. Fokusirajte se na područja gdje osjećate napetost ili gdje želite potaknuti limfnu drenažu.

Za najbolje rezultate, gua sha se preporučuje koristiti 2-3 puta sedmično. Nježnija upotreba može biti svakodnevna, ovisno o potrebama vaše kože i vašem vremenu.

Rezultati gua sha tretmana mogu se vidjeti gotovo odmah, s blistavijom i zategnutijom kožom. Dugoročno, redovna praksa može dovesti do značajnog poboljšanja teksture kože, smanjenja bora i boljeg tonusa kože.

***
Foto: Frank Widemann / Blaublut-Edition.com

Komentari su onemogućeni.