Blagdansko veselje Kurban-bajrama sada je još slađe uz tajni recept za Umm Ali, koji vam donosimo u pravo vrijeme. Umm Ali, tradicionalni bliskoistočni desert, poznat po svojoj bogatoj teksturi i neodoljivom okusu, idealan je za porodično okupljanje. Ovaj recept sadrži posebne sastojke i korake koji će vas oduševiti i unijeti dodatnu radost u vaše bajramske rituale.

Umm Ali najviše podsjeća na puding od kruha. Priprema se od slojeva pečenog tijesta, obično listova za baklavu ili lisnatog tijesta, koji se miješaju s mlijekom, vrhnjem, šećerom i orašastim plodovima kao što su bademi, pistacije i grožđice. Smjesa se zatim peče dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava na vrhu. Umm Ali je bogat, kremast i aromatičan desert, savršen za posebne prilike poput Kurban-bajrama.

Potrebni sastojci za Umm Ali

  • 1000 g francuskih kroasana s puterom
  • 1000 ml mlijeka
  • 200 g šećera
  • 100 g kokosovih pahuljica
  • 50 g bademovih listića
  • 50 g usitnjenih pistacija
  • 50 ml ružine vodice

Praline od pistacija

  • 250 g oljuštenih i pečenih pistacija
  • 150 g bijelog kristalnog šećera

Šlag

  • 250 g slatkog vrhnja

Upute

Izrežite kroasane na komade veličine 2,5-3 cm i stavite ih u zdjelu. Zakuhajte mlijeko i šećer, te prelijte preko kroasana. Dodajte ružinu vodicu, kokosove pahuljice i pistacije. Lagano miješajte dok se svi komadi kroasana ne natope. Smjesu prebacite u posude za pečenje. Na vrh stavite malo pralina od pistacija. Pokrijte još jednim slojem smjese Umm Ali i završite slojem šlaga.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C 8-10 minuta ili dok površina ne postane karamelizirana.

Prije posluživanja pospite tostirane listiće pistacija.

Za praline od pistacija:

Napravite suhi karamel s bijelim šećerom i prelijte ga preko silikonske podloge. Kada se karamel ohladi, razlomite ga na male komade. U procesoru hrane obradite karamel i pečene pistacije dok ne postane glatko.

***

Foto: naslovna/@MANDARIN ORIENTAL, DOHA,

Komentari su onemogućeni.