ZDRAVO, ja sam Naida, autorica Naidaeats. Strastvena sam samouka kuharica s ljubavlju prema zdravoj hrani koja se lako pravi i koja je zaista ukusna. Moja misija je da pružim jednostavne recepte koji su zdravi, ali i koji su i dobrog ukusa.

Kako god nazvala ovaj recept, u ovo sam sigurna – najkremastija, najbogatija, najčokoladnija poslastica! I to od 3 sastojka koja vrlo vjerovatno imate već kod kuće. Konzistencijom podsjeća na fudge, jer je kolač mekan i kremast. 

Ima veoma bogat čokoladni ukus, a smjesa se prejednostavno pravi u blenderu ili uz pomoć štapnog miksera. Ne sadrži mlijeko, brašno, puter, ulje, šećer, jaja. Sigurno se pitate “a šta onda sadrži?”.

Tri sastojka

Da, samo tri sastojka: zrele banane, puter od kikikirija i kakao.

Osnova/baza

Osnova su prezrele/tačkaste banane. Budući da ovaj recept nema dodatnog šećera, sva slatkoća dolazi od banana, a prezrele banane su najslađe.

Ovi kolačići imaju veoma bogat čokoladni ukus, s tim da se osjeti i kikiriki i sasvim malo banana. Ukoliko želite “neutralniji” ukus preporučujem da kikiriki puter zamijenite puterom od badema.

Smjesu možete jesti sirovu tj. bez pečenja

Kako u smjesi nema jaja ni brašna, možete smjesu servirati u čaše s dodatkom voća i tako uživati u bogatom čokoladnom okusu. 

Glatka smjesa

Iako smjesu možete napraviti ručno koristeći viljušku za pasiranje banane, preporučujem da koristite blender, jer ćete postići glađu teksturu. Pazite da ne premiksate banane, jer ne pravite smoothie.

Zamjena za banane

U ovom receptu banane su bitan sastojak, zato sam u receptu naglasila da moraju biti zrele! Ne samo da su baza za “tijesto”, već su i izvor prirodne slatkoće. Obavezno koristite ZRELE/TAČKASTE banane za slađi ukus i bolju teksturu!

Ali, ako niste veliki ljubitelj banana, možete malo eksperimentirati i pokušati napraviti smjesu bez njih tj. zamijeniti banane sa pireom od muškatne tikve.

Ako odlučite praviti smjesu s muškatnom tikvom obavezno dodajte zaslađivač poput meda, agave, javorovog sirupa itd.

Zamjena za kikiriki puter

Ukoliko niste ljubitelj putera od kikirikija ili imate alergiju na isti možete ga zamijeniti s bilo kojim drugim puterom od orašastih plodova. Preporučujem puter od badema. 

Imajte na umu da ovo nije tipičan recept za brownie, fudge ili puding. Ima tu neku slatkoću, ali je veoma blaga. Ako volite tamnu čokoladu s većim udjelom kakaa, mislim da ćete uživati i u ovoj poslastici. 

Zamjena za kakao

Ne bih preporučila da kakao u potpunosti zamijenite s drugom namirnicom npr. s rogačem, ali možete raditi kombinaciju kakaa i rogača.

OPREMA

  • kalup
  • rerna

SASTOJCI

  • 2 zobenih zrele/prezrele, tačkaste banane
  • 4 supene kašike putera od kikirikija
  • 4 supene kašike kakaa

INSTRUKCIJE

  • Bananu dobro izgnječite uz pomoć viljuške, dodajte ostatak sastojaka i dobro sjedinite. 
  • Kada postignete ujednačenu smjesu prebacite u silikonski kalup ili u kalup obložen papirom za pečenje.
  • Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180 stepeni, 25-30 minuta.
  • Prije rezanja ostavite da se potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi. 
  • Toplim nožem kojeg ste zagrijali u bokalu vruće vode režite na kocke pa poslužite.
  • Prije serviranja dodatno pospite kakaaom. Najukusniji je kada prenoći, jer se fino stisne.

Uživajte u hrani uz Naidaeats recepte! U slast!

Foto: naidaeats

Komentari su onemogućeni.