ZDRAVO, ja sam NAIDA, autorica Naidaeats. Strastvena sam samouka kuharica sa ljubavlju prema zdravoj hrani koja se lako pravi i koja je zaista ukusna. Moja misija je da pružim jednostavne recepte koji su zdravi, ali i koji su i dobrog ukusa.

Ovo nije recept za klasične nuggetse, mesne zalogaje, ćufte ili kako god ih želite nazvati. Kada kažem ćufta meni je u glavi odmah ćufta u klasičnom paradajz sosu koje jako volim, iako dosta rijetko pravim.

Radi se o receptu za mesne zalogaje ili nuggetse koji su kompletan obrok, jer od namirnica sadrže svega pomalo. Baza je mljeveno meso koje obogatim povrćem, zobenim pahuljicama, jajetom i začinima. 

Mesni zalogaji se tako lako spremaju i zaista možete u njih ubaciti šta god želite od namirnica.  

Zamjena za zobene pahuljice

Umjesto zobenih pahuljica možete korsititi skuhanu ružu, skuhanu kvinoju ili kuskus. Također, sjajno se uklapa i prethodno skuhana leća, može i zelena i crvena.

Povrće

Možete koristiti šta god imate pri ruci i to ne mora biti tikvica, slatki krompir i mrkva. Obavezno sitno nasjeckajte ili naribajte. 

Zašto svi volimo ove mesne zalogaje?

I odrasli i djeca jako vole ove mesne zalogaje koji su napravljeni od zdravih sastojaka tj. namirnica a za koje oni nećete ni primijetiti da se nalaze unutra!

  • Lako se prave
  • Savršene su veličine za manju djecu tj. bebe koje tek počinju sa krutom hranom
  • Pečeni su, ne prženi
  • Sa visokim udjelom željeza/gvožđa
  • Savršen zalogaj za one izbirljive jedače i za one koji nisu baš ljubitelji povrća 

Mesni zalogaji su sjajan odabir obroka za bebe #BLWmetoda

Uvođenje raznolikosti ukusa i tekstura između 6-9 mjeseci života bebe je važno za oralno-motorički razvoj djeteta kao i za spretnost hranjenja tokom obroka. Ovi mesni zalogaji su savršene veličine i teksture za bebu koja tek uči kako da se hrani sama. Mesni zalogaji će se raspasti u bebinim ustima prilikom jedenja, ali su i dovoljno čvrsti da se beba može sama hraniti (donijeti hranu do usta bez prosipanja). 

*Svakako savjetujem da istražite tj. da se edukujete o BLW metodi prije nego li krenete sa njenom primjenom kao i da se edukujete šta raditi prilikom davljenja hranom, i da znate razliku između davljenja i prirodnog refleksa vraćanja hrane tzv. gag reflex. Pišite mi ako imate pitanja, rado ću podijeliti naše iskustvo sa BLW metodom koju svima preporučujem.

Idemo na recept!

OPREMA

  • Papir za pečenje
  • rerna
  • rende

SASTOJCI

  • 450 g mljevenog purećeg mesa
  • 1 manja tikvica naredana i ocijeđena
  • 1 manji slatki krompir/batat oguljen i naredan
  • 1 manja mrkva naredana i ocijeđena
  • 1 supena kašika maslinovog ulja
  • 1 čehna bijelog luka sitno nasjeckan ili ½ kašičice bijelog luka u prahu
  • 50 g zobenih pahuljica sitno mljevenih 
  • 1 M jaje
  • ½ kašičice bibera mljevenog
  • ½ kašičice soli

INSTRUKCIJE

  • Rernu zagrijte na 200 stepeni. 
  • Pomiješajte navedene sastojke i začinite prema svom ukusu. *Svi navedeni začini su po izboru.
  • Dobro promiješajte. Oblikujte smjesu u kuglice, pljeskavice ili kao u nuggetse. 
  • Ćufte redajte na pleh obložen prapirom za pečenje. Pecite dok ne porumeni što je 30ak minuta. Nakon 15 minuta pečenja svaku ćuftu okrenite i opet vratite u rernu na pečenje. 
  • Servirala sam ih uz kuskus, cveklu i gljive. Sjajan su dodatak salati i onda imate kompletan lagan ljetni obrok.

BILJEŠKE

Umjesto zobenih pahuljica možete koristiti prezlu, prethodno skuhau rižu, kvinoju, kuskus, crvenu ili zelenu leću.

Za Inspo.ba @Naidaeats

Komentari su onemogućeni.