Otkrivanje skrivenih zaliva na vlastitom brodu, ronjenje u osvježavajućoj plavoj vodi uz zalazak sunca, plovidba prema drevnim ruševinama i uživanje u primamljivim okusima Mediterana i Egeja na palubi… Sve ovo i više čeka vas na “plavom putovanju”, posebnom iskustvu koje možete doživeti na egejskoj ili mediteranskoj obali Turske.

Za naziv “plavo putovanje” zaslužna je grupa poznatih turskih pisaca i pjesnika kasnih 1950-ih i odnosi se na poseban odmor na brodu. Ovo iskustvo omogućava gostima da se prepuste opuštajućem ritmu vjetra i talasa mora, spavaju na palubi ispod miliona zvijezda, dožive autentična iskustva i uživaju u svježim morskim plodovima regije, veličanstvenim predjelima i odličnim jelima s maslinovim uljem, upotpunjenih vrhunskim turskim vinima.

Putovanje započinjete iznajmljivanjem broda po vašem izboru u turskim marinama na Egeju i Mediteranu. Izbori su gotovo neograničeni. Opcije se kreću od drvenih jahti „guleta“, drvenih jahti specifičnih za regiju Bodrum s 2 ili 3 kabine do super jahti koje zadovoljavaju ultra-luksuzne potrebe. Uvijek je dobra ideja iznajmiti cijeli brod s porodicom i prijateljima, a onda odlučiti o ruti.

Bodrum: Rodno mjesto Plavog putovanja

Bodrum, savršena destinacija za odmor u Turskoj, nudi beskrajne plave pejzaže i slikovite bijele kuće. Stoga nije iznenađujuće da je Bodrum mjesto gdje su nastala“plava putovanja”. Bodrum simbolizuje ljeto u Turskoj, plavu boju i turski gulet, klasičnu drvenu jahtu. Privlačeći brojne mornara i posjetitelja svake godine u svoje blistave tirkizne zailve, Bodrum je sinonim za glamur – luksuzne marine, luksuzni šoping, nezaboravan noćni život i fine dining u restoranima s Michelinovim zvjezdicama. Ovdje možete privezati svoj čamac i plivati ​​u dubokim plavim vodama Bodruma na prekrasnim “plavim stajalištima” kao što su Gümüşlük, Yalıkavak, Türkbükü, Göltürkbükü, Ortakent, Bitez i Akyarlar.  Bodrum je i odlično mesto za ronjenje, a unutar historijske tvrđave Bodrum iz 15. stoljeća nalazi se interesantan podvodni arheološki muzej Bodrum.

Datça i Marmaris: Mesto gde se spajaju zelena i plava

Poluotok Datça, gdje se Egejsko more susreće s Mediteranom, još je jedna značajna stanica za “plavo putovanje” u Turskoj. Čuvena po stoljetnim stablima maslina i badema, veličanstvenim zalivima i historijskim blagom, regija čuva sjaj svoje prošlosti s historijskim kamenim vilama i kaldrmisanim ulicama. Zaljevi kao što su Kurubük, Palamutbükü, Hayıtbükü i Kızılbük su među stanicama koje morate posjetiti. Uživajte u zalasku sunca s obale drevnog Knidosa, koji posjetioce vodi stoljećima u prošlost. Nastavljajući svoje “plavo putovanje” do Marmarisa, prirodnog lučkog grada na Egejskom moru, naići ćete na prekrasne zalive, uključujući zaljev Hisarönü, zaljev Çiftlik, luku Serçe, Bozukkale i otok Sedir, gdje možete izaći na obalu i istražiti među ruševinama drevne gradove kao što su Physkas, Bybassas, Amos i Kastabos.

Od Göceka do Fethiyea: Tirkizni zaljevi, historijska otkrića

Još jedna popularna destinacija za “plavo putovanje” u Turskoj je provincija  Mugla. Göcek mami posjetitelje blistavim zalivima na svakom koraku. Dalyan i Ekincik su prvi zalivi koji vas čekaju na krstarenju od Marmarisa do Göceka. Ovdje možete pristati na obalu i posjetiti drevni grad Kaunos, poznat po svojim kamenim grobnicama. Također, na ovoj ruti nalazi se plaža İztuzu, jedno od najvažnijih područja za razmnožavanje morskih kornjača Caretta caretta. U okolini Göceka postoje mnoge atrakcije koje vrijedi vidjeti, kao što su otok Göcek, otok Yassica, zaljev Bedri Rahmi, zaljev Kleopatra i otok Tersane. Dok plovite ovim zaljevima i otocima, historija regije je osvijetljena izvanrednim smaragdnim tonovima šuma na obalama. Ploveći od Göceka do Fethiyea, možete posjetiti mjesta kao što su Ölüdeniz, zaljev Kumburnu, otok Gemiler, zaljev Kabak, zaljev Kıdrak, otok Knight, Kayaköy i dolina leptira, stanište za preko 80 vrsta leptira. Za još više uzbuđenja, probajte paraglajding u Babadağu.

Kaş-Kekova: Jedrenje Turskom rivijerom

Jedna od najljepših destinacija za plavo putovanje je Turska rivijera… Krstarenje njenim tirkiznim zalivim pruža priliku da istražite skrivene ljepote, od fascinantnih arheoloških nalazišta do bujnih šuma i od osamljenih plaža do slikovitih staza za šetnju. Možete krenuti prema Antaliji Kaleiçi i predjelu između Kaş i Kekova. Proslavljeni ronilački centar, Kaş je također dom plaže Kaputaş, koja se vodi kao najljepša plaža na svijetu. Ako započnete svoje plavo putovanje iz Kaşa, zaljev Limanağzı, Pigeon Island (otok Golub), Twelve Islands (Dvanaest otoka), Ufak Dere, İnönü Bay i Aperlai su među stanicama koje vas očekuju. Po dolasku do Kekove možete vidjeti ruševine svjetski poznatog “potonulog grada”, drevnog grada Doličišta. Osim toga, na ovoj ruti možete uživati ​​u večernjim satima na obali, prepuštajući se zdravim i ukusnim jelima mediteranske kuhinje bogate maslinovim uljem, svježim morskim plodovima, voćem i povrćem.

Çeşme: Čudo prirode u srcu Egeja

İzmir je u srcu Egejskog mora, divan spoj seoskog života i moderne kulture. Poznata po maslinama i vinogradima, egejskoj kuhinji i Michelin restoranima, ovu pokrajinu odlikuju i strogi standardi kvaliteta hrane i smještaja. Najbolja stanica za “plavo krstarenje”u Izmiru je Çeşme, grad i poznat poluotok u regiji. Možete se usidriti u divnim zalivima i plažama, uključujući zaljev Boyalık, zaljev Sakızlı i zaljev Aya Yorgi, te plažama: Paşalimanı, Diamond, Çark i Ilıca. Dok ste u Çeşmeu, posjetite Alaçatı, s uskim ulicama oivičenim historijskim kamenim kućama, vjetrenjačama i ugodnim restoranima koji služe egejske specijalitete. Ovdje možete probati egejska predjela s maslinovim uljem, svježim morskim plodovima i ribom, egejskim biljem i lokalnim turskim vinima. Područje je poznato po snažnim vjetrovima i idealno je za jedrenje na dasci i kitesurfingu. Ako vrijeme dozvoljava, izlet do Urle i njenih poznatih vinogradarskih ruta može se upotpuniti večerom “od polja do stola” u restoranu s Michelin zvijezdom.

***

Foto: PR/Ured za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u BiH

Komentari su onemogućeni.