Ako želite posjetiti grad koji je poput muzeja na otvorenom, srce kulture, historije i umjetnosti, od danas možete “skoknuti” čak tri puta sedmično, odnosno utorkom, četvrtkom i subotom.

Svi putevi vode u Rim, a kada stignete svi putevi vode do izvanrednih restorana.
Rim nije samo grad bogate historije i spektakularne arhitekture – to je i gastronomska prijestolnica koja oduševljava raznovrsnom kuhinjom, a mi smo izdvojili restorane koji bi trebali biti nezaobilazni na vašem sljedećem putovanju.

Zia

Talentirani Antonio Ziantoni (po kome je restoran i dobio ime) glavni je kuhar i vlasnik ovog restorana s Michelinovom zvjezdicom u skrovitijem dijelu Trasteverea. Slabo je osvijetljen i ukusno uređen, reflektirajući kuharovu strast za dizajnom interijera i jedno je od najzanimljivijih mjesta za finu kuhinju u Rimu. Ziantonijeva kuhinja je razigran, ali elegantan susret punih, zaokruženih okusa iz cijele zemlje. Jela su maštovita i vizualno intrigantna. Ogromna vinska karta uključuje više od 900 etiketa, usredotočenih uglavnom na talijanske male proizvođače. Usluga je mlada i neformalna, ali besprijekorna.

Da Cesare

Duž mirne ulice u rezidencijalnom Monteverdeu, Da Cesare ostaje vjeran pravom značenju riječi “trattoria” – bez ukrasa i otmjenih uljepšavanja jelovnika. Duo vlasnika muž i žena, Leonardo Vignoli i Maria Pia Cicconi, pripremaju svako jelo s pažnjom kao da kuhaju za prijatelje i spajaju sve klasike s neuobičajenom profinjenošću. Osim njihove domaće tjestenine, morate probati okruglice od pirjane govedine prelivene pestom i parmezanom, krokete od patlidžana s mentom i pecorinom, hrskave pržene njoke koji doslovno plutaju u bazenu umaka cacio e pepe te zimsku juhu od brokule, sezonski specijalitet kakvog ćete teško pronaći. Vina se biraju s istom posvetom; opsežan popis odražava Leonardovu stručnost kao sommeliera i prikazuje samo etikete proizvođača koje on osobno poznaje.

Forno Conti

Sergio Conti, pekar četvrte generacije, na kruh gleda gotovo kao na religiju. Zanatska pekarnica inspirirana nordijskim stilom — koju je dizajnirala njegova supruga arhitektica, Germana de Donno — u multikulturalnom Esquilinu, sljedeće je poglavlje na njegovom cjeloživotnom pekarskom putu.
Bijela, svijetla i minimalistična, odlična je za sve, od doručka do popodnevnih užina. Nadahnite se raskošnim izlogom iza pulta — mirisnim kruhom, kroasanima s listićima, pizzom u rimskom stilu, slanim pitama, quicheevima i slatkim maritozzom, brioš pecivima s mirisom naranče punjenim šlagom (to je najpoznatije pecivo u gradu). Ne propustite ni posebne kruhove dana, osobito panfrutto s orasima, grožđicama i smokvama. Odlična je i kafa iz lokalne pržionice Faro. Dostupno je samo nekoliko stolova, unutra ili na terasi.

La Segreta

Elegantno mjesto na šarmantnoj ulici Via Margutta koje je sve o okusima Kampanije. Vlasnik Antonio Girardi, arhitekt i zaljubljenik u umjetnost, osobno odabire najbolje dobavljače iz svog rodnog kraja, težeći samo izvrsnosti. Rezultat je autentično iznimna kuhinja kojoj nije potrebna virtuoznost. Mozzarella pečena na listiću limuna i pržene lignje (calamaretti) su jela koja morate probati. Ovo je također mjesto za uživanje u desertu – pastiera (slatki kolač od sira) i rum baba dostavljaju se tri puta sedmično iz poznate Pasticcerije Scaturchio u Napulju.

Palazzo Talia

U prizemlju Palazzo Talìa, vile iz 16. stoljeća koju je redatelj Luca Guadagnino 2024. pretvorio u vrhunski butik hotel, nalazi se ovaj luksuzni restoran koji nudi miran bijeg od užurbane obližnje fontane Trevi. Piće pod freskama, kako biste vidjeli zidove prekrivene stotinama zrcalnih pločica od puhanog stakla s Murana, obavezno je prije odlaska u susjednu blagovaonicu. Ovdje kuhar vodi goste na putovanje kroz klasična talijanska jela, osmišljena s osobnim štihom. Tu je i naglasak na ribi – naklon njegovom nasljeđu iz Sorrenta. Kada je toplije vrijeme sjedite za stolom na otvorenom u bujnom vrtu u sjevernoafričkom stilu s palmama i stablima limuna u saksiji.

Ristorante Nino dal 1934

U neposrednoj blizini Španskih stepenica nalazi se ovaj porodični restoran, koji više od 80 godina služi lokalce i turiste tradicionalnim talijanskim receptima.
Atmosfera restorana vratiće vas u prošlost, a specijaliteti na meniju neće vas razočarati. Čuveni su po domaćim pastama.

Il Convivio Troiani

Trojica braće su ga osnovala 1990. godine, a Il Convivio Troiani ima jednu Michelinovu zvjezdicu i solidnu reputaciju u svijetu rimskog finog restorana. Stolovi restorana sa širokim razmakom smješteni su unutar tri prostorije i drevnog dvorišta zgrade s bogatom historijom, okružene kulom koja se nekada koristila kao smještaj vojnika. Odaberite jelo iz njihovog jelovnika ili se odlučite za set delicija od pet, sedam ili devet sljedova koji uključuje jela kao što su njoki punjeni patkom i hobotnica pečena u tavi.

Da Sistina, Hotel de la Ville

Da Sistina bavi se dodavanjem savremenog daška klasičnim talijanskim jelima u elegantno dizajniranom prostoru. Fulvio Pierangelini, kreator jelovnika Da Sistine, uzima tradicionalna jela kao što su ravioli alla carbonara i brancin s artičokama i prerađuje ih na inovativan način, spajajući talijanske okuse starog svijeta s tehnikama novog svijeta. Dekor jednako favorizira snažan talijanski dizajn s bistama i kipovima nadahnutim renesansom i namještajem u tonovima dragulja naspram elegantno dizajniranih tapeta i podova sa šahovskom pločom.

Svi putevi vode u Rim i do stola s najboljim okusima!

Piše: Maja Slomo

***

Foto: naslovna/Canva

Komentari su onemogućeni.