Volite kafu, uživate u tom omiljenom toplom napitku, no, da li ste se ikada zapitali kako bi trebala zapravo da se služi kafa u vašem omiljenom kafiću? Ispijanje kafe je umjetnost, pa tako treba biti i njeno posluživanje. Od aromatičnog zrna, do ambijenta u kojem se konzumira, svaka faza doprinosi stvaranju savršenog trenutka za ljubitelje kafe. Evo kako biste trebali uživati u svojoj omiljenoj šoljici kafe u kafiću.

Izbor arome koja uvijek poziva na uživanje

Pravi doživljaj kafe počinje već pri njenom posluživanju. Kada konobar ili barista donese šoljicu kafe, trebali biste osjetiti bogatu aromu koja se širi prostorom. Svježe mljevena kafa s visokokvalitetnim zrnima osigurava intenzivan miris koji najavljuje užitak koji slijedi.

Prilagodite je svom ukusu

Kada konobar ili barista prilazi vašem stolu, važno je da vas upita o vašim željama. Trebali biste imati mogućnost izbora vrste kafe, dostupne informacije o načinu mljevenja, te kako se priprema. Ovo personalizirano iskustvo omogućava vam da prilagodite svoju kafu prema vlastitom ukusu.

Upoznajte koje vrste kafe su dostupne na našem tržištu

Zapravo, postoje samo dvije koje su bitne: arabika i robusta. To su dvije osnovne vrste kafe koje se uzgajaju za ispijanje. U skladu s tim, zavisno od vrste kafe, načina obrade, ali i same pripreme, možemo odabrati onu šoljicu koja najviše prija našem nepcu. Između robuste i arabike postoji nekoliko razlika.

Robusta

Većina robuste se uzgaja u srednjoj i zapadnoj Africi, zatim dijelovima jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju, Vijetnam i Brazil. Iako to čini samo oko 30 posto svjetskog tržišta, proizvodnja robuste je u porastu. Robusta ima prednost jer je otpornija biljka, lakše ju je uzgojiti i njegovati.

Arabika

Arabika je vrsta kafe koja potiče od izvornih stabala kafe otkrivenih u Etiopiji. Predstavlja finu, blagu, aromatičnu kafu i čini oko 70 posto svjetske proizvodnje kafe. Drvo kafe arabike zahtjeva više njege i pažnje nego robuste.

Poređenje robuste i arabike

Arabika je kafa od koje se, u poređenju s robustom, može očekivati blaži ukus, manje oštar i gorak, s više arome orašastih plodova i voća. Robusta je kafa zemljanog okusa i oporosti, a prati je i veći udio kofeina.

Iz čega se pije kafa?

Izgled šoljice i način na koji je kafa poslužena igraju ključnu ulogu u ukupnom doživljaju. Šoljica prije svega treba biti čista, a kafa poslužena s posebnom pažnjom. Pjenasta kruna na vrhu espressa ili latte art na cappuccinu dodatno doprinose vizuelnom užitku. Posuđe koje se koristi trebalo bi biti estetski ugodno i dodatno uticati na ambijent i užitak ispijanja kafe.

Posvećenost detaljima i kvaliteta zrna

Za savršen okus kafe ključna je kvaliteta zrna. Birajte kafiće koji ulažu u nabavku vrhunske kafe od vrhunskih zrna. Osoblje treba biti educirano o različitim sortama i karakteristikama kafe, kako bi dodatno informiralo goste koji žele uvijek znati više.

Ambijent

Prostor kafića igra ključnu ulogu u ukupnom doživljaju ispijanja kafe. Pravi kafić trebao bi pružiti ugodno i opuštajuće okruženje, od ugodne muzike, dekora, udobnosti stolica, pogleda… Sve te sitnice doprinose stvaranju atmosfere koja podstiče uživanje u trenutku.

Sada, kada sjedite s vašom omiljenom šoljicom u ruci, nemojte zaboraviti i na sve ostale detalje koji ovaj užitak čine potpunim.

Foto: Freepik.com

Komentari su onemogućeni.