Svake godine, 9. februara ljubitelji širom svijeta slave jedno od najomiljenijih jela – pizzu! Međunarodni Dan Pizze prilika je za zajedničko uživanje u različitosti okusa koje ovo jelo nudi.

Zašto slavimo Pizzu?

Međunarodni Dan Pizze slavi se iz ljubavi prema ovom jelu koje je postalo globalni fenomen. Datum 9. februar odabran je kao priznanje prvoj registriranoj pizzeriji u Sjedinjenim Američkim Državama, otvorenoj 1905. godine u New Yorku.

Pizza kao inspiracija

Pizze dolaze u različitim oblicima, veličinama i s mnoštvom sastojaka specifičnih od grada do grada, države do države, širom svijeta. Od klasične margheritte s mozzarellom, paradajzom i bosiljkom do egzotičnih kombinacija poput japanske pizze s plodovima mora i umakom od soje, svaka kultura doprinijela je svojim jedinstvenim okusima.

Pizza kao inspiracija iz sezone u sezonu pojavljuje se kroz kolekcije nekih od najpopularnijih luksuznih brendova pa sve do street fashion brendova, od mode do finog posuđa, specifičnog i ciljano kreiranog za ovo popularno jelo.

Posebnu pažnju privukli su nam porculanski tanjiri brendova Dolce & Gabbana i Bitossi Home.

Inspirisani ljubavlju prema pizzi kreirali su tanjire iz kojih ćete poželjeti jesti pizzu svaki dan.

Dolce & Gabbana logo-print pizza tanjir – 100% porculan. Savršena harmonija crne i bijele.

Bitossi Home That's Amore pizza tanjir – 100% porculan

Bitossi Home Mamma Mia pizza tanjir – 100% porculan

Foto: Farfetch

Komentari su onemogućeni.