Ako vam se sviđa poznati bounty čoko-kokos okus, sigurno će vam se svidjeti i ovaj bounty tart bez pečenja.
Ovaj čokoladni kokos tart napravljen je od 3 sloja: kora ovog tarta napravljena je od orašastih plodova i hurmi, nadjev je pun kokosa, a preliven čokoladnim ganacheom. Prekrasan, originalan i ukusan desert koji ćete voljeti čak i ako niste ljubitelji kokosa!
Sastojci za podlogu:
🥥 300 grama badema;
🥥 250 grama hurmi bez košpica;
🥥 3 kašike kokosovog ulja;
🥥 2 kašike kakaa u prahu;
🥥 2 kašike zaslađivača po ukusu (stevia/eritritol);
🥥 prstohvat soli.
Sastojci za punjenje:
🥥 300 ml kokosovog mlijeka (gusti);
🥥 2 kašike zaslađivača po ukusu (stevia/eritritol);
🥥 3 kašike kokosovog ulja;
🥥 300 g ribanog kokosa/kao za čupavce;
🥥 2 kašike ekstrakta vanilije.
Sastojci za gornji sloj:
🥥 225 grama tamne čokolade;
🥥 240ml kokosovog mlijeka (gusti).
Priprema:
Priprema podloge: staviti bademe u multipraktik i miješati dok ne budu brašnasti. Dodati hurme bez košpica, kakao prah, kokosovo ulje, zaslađivač i miješati dok se smjesa ne sjedini i postane ljepljiva. Utisnuti smjesu na dno i stranice kalupa za tart od 23 cm. Hladiti u hladnjaku dok radite nadjev.
U malom loncu zagrijati kokosovo mlijeko, kokosovo ulje i zaslađivač. Neka lagano prokuha. Ugasiti vatru, te dodati ekstrakt vanilije. Vruću smjesu preliti preko ribanog kokosa. Miješati dok se ne sjedini. Nadjev prebaciti na pripremljenu podlogu i ravnomjerno rasporediti. Nemojte prepuniti, ostavite mjesta za gornji sloj. Hladiti u hladnjaku dok radite čoko preljev.
Nasjeckati čokoladu, staviti u veliku vatrostalnu zdjelu. U manjoj posudi zagrijati kokos mlijeko. Vruću kokosovu kremu prelijte preko čokolade, ostavite 1-2 minute, zatim miješati dok smjesa ne postane glatka. Preliti ganache preko tarta. Ravnomjerno rasporediti. Staviti u hladnjak na 10-15 minuta.
Od preostale smjese kokosa oblikujte 8 malih kuglica; polovicu kuglica umočiti u preostali ganache. Ukrasiti tart po izboru! Ostaviti u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
Napomena: Za koru umjesto badema možete koristiti lješnjake ili indijske oraščiće ili njihovu kombinaciju. Za dekoraciju možete svih 8 kuglica umočiti u ganache ili ostaviti bez ganachea.
Za Inspo
Merdijana Dugonjić, poduzetnica, magistrica nutricionizma i zdravlja na radnom mjestu, te praktičar funkcionalne medicine. Trenutno doktorandica nutricionizma. Članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i društva praktičara dijetetičara funkcionalne medicine u Turskoj.