Ako vam se sviđa poznati bounty čoko-kokos okus, sigurno će vam se svidjeti i ovaj bounty tart bez pečenja.

Ovaj čokoladni kokos tart napravljen je od 3 sloja: kora ovog tarta napravljena je od orašastih plodova i hurmi, nadjev je pun kokosa, a preliven čokoladnim ganacheom. Prekrasan, originalan i ukusan desert koji ćete voljeti čak i ako niste ljubitelji kokosa! 

Sastojci za podlogu:

🥥 300 grama badema; 

🥥 250 grama hurmi bez košpica; 

🥥 3 kašike kokosovog ulja; 

🥥 2 kašike kakaa u prahu; 

🥥 2 kašike zaslađivača po ukusu (stevia/eritritol); 

🥥 prstohvat soli. 

Sastojci za punjenje:

🥥 300 ml kokosovog mlijeka (gusti); 

🥥 2 kašike zaslađivača po ukusu (stevia/eritritol); 

🥥 3 kašike kokosovog ulja; 

🥥 300 g ribanog kokosa/kao za čupavce; 

🥥 2 kašike ekstrakta vanilije. 

Sastojci za gornji sloj: 

🥥 225 grama tamne čokolade; 

🥥 240ml kokosovog mlijeka (gusti). 

Priprema: 

Priprema podloge: staviti bademe u multipraktik i miješati dok ne budu brašnasti. Dodati hurme bez košpica, kakao prah, kokosovo ulje, zaslađivač i miješati dok se smjesa ne sjedini i postane ljepljiva. Utisnuti smjesu na dno i stranice kalupa za tart od 23 cm. Hladiti u hladnjaku dok radite nadjev.

U malom loncu zagrijati kokosovo mlijeko, kokosovo ulje i zaslađivač. Neka lagano prokuha. Ugasiti vatru, te dodati ekstrakt vanilije. Vruću smjesu preliti preko ribanog kokosa. Miješati dok se ne sjedini. Nadjev prebaciti na pripremljenu podlogu i ravnomjerno rasporediti. Nemojte prepuniti, ostavite mjesta za gornji sloj. Hladiti u hladnjaku dok radite čoko preljev.

Nasjeckati čokoladu, staviti u veliku vatrostalnu zdjelu. U manjoj posudi zagrijati kokos mlijeko. Vruću kokosovu kremu prelijte preko čokolade, ostavite 1-2 minute, zatim miješati dok smjesa ne postane glatka. Preliti ganache preko tarta. Ravnomjerno rasporediti. Staviti u hladnjak na 10-15 minuta.

Od preostale smjese kokosa oblikujte 8 malih kuglica; polovicu kuglica umočiti u preostali ganache. Ukrasiti tart po izboru! Ostaviti u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.

Napomena: Za koru umjesto badema možete koristiti lješnjake ili indijske oraščiće ili njihovu kombinaciju. Za dekoraciju možete svih 8 kuglica umočiti u ganache ili ostaviti bez ganachea.

Za Inspo

Merdijana Dugonjić, poduzetnica, magistrica nutricionizma i zdravlja na radnom mjestu, te praktičar funkcionalne medicine. Trenutno doktorandica nutricionizma. Članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i društva praktičara dijetetičara funkcionalne medicine u Turskoj. 

DS Studio Photography

***

Foto: Merdijana Dugonjić

Komentari su onemogućeni.