Pred nama je današnji svjetski dan dijabetesa, koji se obilježava svake godine 14. studenog.

Dijabetes kao bolest može utjecati na svaki segment života oboljele osobe i tako negativno utječe na cjelokupno zdravlje i njegovu dobrobit. Liječenje dijabetesa često se fokusira samo na održavanje normalne razine šećera u krvi, pri čemu se često zaboravlja na sve ostale izazove s kojima se suočavaju dijabetičari. Stoga su teme obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa u razdoblju 2024.-2026. upravo dijabetes i dobrobit dijabetičara uz ovogodišnji slogan koji glasi „Razgovarajmo o dobrobiti za bolji život s dijabetesom“.

Milioni dijabetičara svakodnevno se suočavaju s brojnim izazovima u skrbi za svoje stanje kako kod kuće, na radnom mjestu, u školi i sl…. Od njih se očekuje da budu otporni, organizirani i odgovorni kako bi ostvarili fizičko i mentalno blagostanje. Stoga je dobrobit za ukupno zdravlje dijabetičara potrebno staviti u središte skrbi i tako započeti promjenu za bolji život s dijabetesom.

Dijabetes može imati značajan utjecaj na radnu sposobnost oboljelih. Fluktuacije razine šećera u krvi mogu izazvati umor, koncentracijske probleme i promjene raspoloženja. U težim slučajevima mogu se pojaviti ozbiljni medicinski problemi koji mogu ometati redovne radne aktivnosti. Zaštita zdravlja na radim mjestima je ključna za osobe oboljele od dijabetesa. Radno mjesto treba biti sigurno i mora biti osigurana pristupačnost osnovnim medicinskim potrepštinama kao što su inzulin, glukometar i slatkiši za brzo podizanje razine šećera u slučaju hipoglikemije.

S druge strane, osobe s dijabetesom često se suočavaju s predrasudama i diskriminacijom na radnom mjestu. To može uključiti nedostatak razumijevanja i podrške kolega ili poslodavca, odbijanje prilagođavanja radnog okruženja ili nepravedno otpuštanje na temelju dijabetesa. Ove vrste diskriminacije su neosnovane i protuzakonite.

Osobe oboljele od dijabetesa mogu imati neke od poteškoća navedenih u nastavku ovog članka, ali rijetko će ih imati sve. Stupanj ograničenja i funkcioniranja razlikuje se individualno među pojedincima, stoga neće sve osobe s dijabetesom trebati prilagodbu radnog mjesta i uvjeta rada, dok će neke trebati samo nekoliko prilagodbi.

Slijede neki od mogućih primjera prilagodbi, uz napomenu da postoje i brojne druge mogućnosti koje u članku iz praktičnih razloga nisu navedene.

Prilagodba radnog mjesta kod: Hipoglikemije ili hiperglikemije;
osigurati radno mjesto u blizini sanitarnog čvora;
omogućiti više stanki za odmor i konzumaciju hrane i pića te za uzimanje inzulina;
osigurati prostor za odmor;
osigurati prostor za spremanje hrane i lijekova;
osigurati vrstu hrane prilagođenu osobama s dijabetesom kod organiziranih događaja.

Prilagodba radnog mjesta kod: Oštećenja vida dijabetičara
koristiti uvećani tisak s povećanim proredom i odgovarajućim kontrastom;
osigurati povećala za slabovidne (ručna, stolna, elektronička);
koristiti programe za uvećanje sadržaja na ekranu;
nabaviti računalni zaslon bez odsjaja i titranja;
osigurati prikladno osvjetljenje stola i materijala za rad te prikladno mjesto za sjedenje s odgovarajućim izvorom i jačinom svjetla;
omogućiti stanke u radu radi odmora očiju
.

Prilagodba radnog mjesta kod: Poteškoća s pamćenjem dijabetičara
osigurati dodatno vrijeme za pripremu i izvršavanje zadataka;
postaviti pisane obavijesti o načinu izvršavanja zadataka na dostupnim mjestima (npr., oglasna ploča);
osigurati zapisnike sa svakog sastanka;
koristiti bilješke, kalendare ili druge oznake za bilježenje podataka radi lakšeg snalaženja;
koristiti i pisane osim usmenih uputa po potrebi postaviti oznake za bilježenje lokacija predmeta u prostoru (npr., naljepnice s natpisima) i označavati različitim bojama;
postaviti upute za korištenje na svu uredsku opremu;
dopustiti vlastiti tempo rada i fleksibilno radno vrijeme
.

Prilagodba radnog mjesta kod: Poteškoća s koncentracijom i umorom dijabetičara
smanjiti ili ukloniti fizičke poslove i stres na radnom mjestu;
osigurati dodatne stanke za odmor izvan mjesta rada;
dopustiti fleksibilan raspored i fleksibilno korištenje vremena za odmor;
osmisliti ergonomsku prilagodbu radnog mjesta po potrebi (npr., ergonomski stolac, fotelja za masažu u vrijeme stanki, oslonac za noge, oslonac za ruke i sl.);
ponuditi korištenje elektromotornog skutera ili sličnog pomagala ako zaposlenik ima poteškoća u kretanju, a kretanje mu je na radnom mjestu nužno
.

Prilagodba radnog mjesta kod: Održavanja razine učinkovitosti zaposlenika tijekom radnog vremena
omogućiti fleksibilnije radno vrijeme;
omogućiti rad na pola radnog vremena ili rad od kuće;
predvidjeti planom rada duže i češće stanke tijekom radnog vremena;
osigurati potrebno vrijeme za učenje i svladavanje novih odgovornosti i zadataka;
procijeniti optimalnu opterećenost zaposlenika;
predvidjeti mogućnost razmjene radnih zadataka;
potaknuti radni kolektiv na podršku i pomoć
.

PRIMJERI PRILAGODBE RADNOG MJESTA I UVJETA RADA ZA OSOBE S DIJABETESOM IZ PRAKSE MD HEALTH BY MERDIJANA DUGONJIĆ

Radnik u kafiću obolio je od dijabetesa, a imao je poteškoća pri dugotrajnom stajanju. Prilagodba radnog mjesta uključila je nabavu i postavljanje podne obloge protiv umora, stajaće stolice i fleksibilnost pri određivanju vremena za odmor.

Radnik na traci u proizvodnji obolio je od dijabetesa i osjećao češću potrebu za mokrenjem te je patio od bolova u nogama. S obzirom na zahtjeve radnog mjesta nije mogao napuštati mjesto rada izvan dogovorenih stanki za odmor. Prilagodba radnog mjesta uključila je nabavu i postavljanje podne obloge protiv umora, stajaće stolce te ugradnju sustava dojave pomoću kojeg je zaposlenik nadređenom javljao da mu je potrebna stanka za odlazak na toalet.

Vježbenik obolio od dijabetesa, zaposlen u odvjetničkoj firmi, imao je problema s održavanjem razine šećera unutar dopuštenih vrijednosti, što je uzrokovalo neugodan zadah. S nadređenima je dogovoreno da privremeno bude izuzet od odlaska na sud. S obzirom na to da je liječnik procijenio da će biti potrebna tri tjedna da se razina šećera dovede pod kontrolu, s nadređenima je dogovoreno da će se nakon tog razdoblja provesti nova procjena te će se tada odlučiti može li se vratiti svim radnim aktivnostima.

Kod radnice oboljele od dijabetesa, zaposlene u maloprodaji, razvile su se komplikacije koje su utjecale na rad bubrega, zbog čega joj je triput tjedno bila potrebna hemodijaliza. S obzirom na to da su termini hemodijalize bili fiksni, zaposlenica je zatražila premještaj na mjesto rada bliže centru za dijalizu. Poslodavac joj je omogućio premještaj te odlaske na dijalizu tijekom radnog vremena.

Službenica za unos podataka oboljela od dijabetesa imala je poteškoća s vidom. Poslodavac joj je u sklopu prilagodbe radnog mjesta i uvjeta rada postavio dodatnu rasvjetu te nabavio monitor s filterima koji smanjuju odsjaj i naprezanje očiju.

Medicinska sestra oboljela od dijabetesa tipa 1, s čestim epizodama hipoglikemije, imala je problema s reguliranjem glukoze u krvi, čemu je doprinosilo neredovito hranjenje tijekom boravka na radnom mjestu. Prilagodba radnog mjesta, uz mogućnost fleksibilnog korištenja češćih stanki, uključivala je izuzimanje od rada u noćnoj smjeni, barem do trenutka dok razina glukoze u krvi ne bude trajno regulirana.

Zaključno, preporučuje se kontinuirana edukacija zaposlenika o dijabetesu i načinu pružanja pomoći u slučaju hipoglikemije. Organizacija edukacija i radionica o dijabetesu za zaposlene može pružiti osnovno znanje o ovoj bolesti. Zaposleni mogu naučiti kako prepoznati simptome dijabetesa, kako pružiti podršku svojim kolegama s dijabetesom i kako pravilno reagirati u slučaju hipoglikemije ili hiperglikemije.

Važno je razviti svijest o dijabetesu kako među zaposlenicima, tako i među poslodavcima. Informiranje o ovoj bolesti može smanjiti predrasude i diskriminaciju, kao i poboljšati razumijevanje i podršku zaposlenima s dijabetesom.

Promoviranje pravilne prehrane na radnom mjestu može pomoći zaposlenicima s dijabetesom da održe stabilnu razinu šećera u krvi. Poslodavci mogu osigurati dostupnost zdravijih obroka ili laganih užina koji su prikladni za dijabetičare. Također je važno pružiti informacije o nutritivnim vrijednostima hrane kako bi zaposlenici mogli donositi informirane odluke o prehrani.

Za više informacija o korporativnim edukacijama i prilagodbi radnih mjesta s aspekta zaštite zdravlja na radnom mjestu i nutricionizma, u pogledu očuvanja dobrobiti i dugoročnog zdravlja radnika te učinkovitosti radne organizacije i poslovanja: merdijana.dugonjic@gmail.com

Za Inspo

Merdijana Dugonjić, poduzetnica, magistrica nutricionizma i zdravlja na radnom mjestu, te praktičar funkcionalne medicine. Trenutno doktorandica nutricionizma. Članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i društva praktičara dijetetičara funkcionalne medicine u Turskoj. 

DS Studio Photography

***

Foto: naslovna/Canva

Komentari su onemogućeni.