ZDRAVO, ja sam Naida, autorica Naidaeats. Strastvena sam samouka kuharica s ljubavlju prema zdravoj hrani koja se lako pravi i koja je zaista ukusna. Moja misija je da pružim jednostavne recepte koji su zdravi, ali i koji su i dobrog ukusa.

Prepustite se slatkoj moći prirode: uzbuđena sam što sa vama dijelim recept za zdrav desert pun proteina koji će zadovoljiti vaše želje za slatkim, a istovremeno hraniti vaše tijelo. Pozdravite moje pločice  ili kako sam ih ja nazvala proteinska “bajadera” sa slanutkom, zobi, orašastim plodovima i crnom čokoladom—divna poslastica koja pršti od ukusa.

Otkud slanutak/leblebija u slatkišu?

Ova bogata mahunarka ima prilično neutralan ukus, dodaje se u slane i slatke recepte i daje savršenu količinu vlage i kremoznosti kolačićima, kolačima, pa i tortama. Da ne spominjem da je slanutak prepun proteinima i vlaknima.

Savršena ravnoteža slatkoće i hranljivosti

Sa savršenom ravnotežom slatkoće i hranljivosti, ove pločice sigurno će postati omiljene u vašem domaćinstvu. 

Izrađene s pažnjom – domaće pločice dokaz su magije prirodnih sastojaka koji djeluju u harmoniji. Hajde da razložimo komponente/sastojke:

Slanutak: bogat biljnim proteinima i vlaknima, slanutak je dobra osnova za pločice, nudeći energiju i sitost sa svakim zalogajem.

Datule: daju prirodnu slatkoću našim pločicama dok isporučuju vitamine, minerale i antioksidanse za podršku cjelokupnom zdravlju i vitalnosti.

Zob: prepuna složenih ugljikohidrata i vlakana, istovremeno promovirajući zdravlje srca i probavu.

Orašasti plodovi: hrskava mješavina orašastih plodova — bilo da su bademi ili orasi — unose dozu zdravih masti, proteina i mikronutrijenata u mješavinu, poboljšavajući i okus i nutritivnu vrijednost.

Tamna čokolada: podiže desert na nove visine, dajući im dekadentno bogatstvo i antioksidantnu dobrotu.

Bez obzira da li se u njima uživa kao u užini nakon treninga, užitku u popodnevnim satima ili poslije večere, ove pločice zasigurno će postati glavni dio vašeg repertoara zdrave prehrane. Pa, zašto čekati? Spremite još danas.

OPREMA

blender i kalup

SASTOJCI

170 g slanutka konzerviranog ocijeđen, 50 g zobi, 70 g datula, 70 g orašastih plodova po izboru koristila sam lješnjake i bademe) i 30 g kokos ljuspica

Čokoladni preliv

100 g čokolada 72% kakaa i 50 ml mlijeka po izboru

INSTRUKCIJE

Kalup obložite prozirnom folijom ili papirom za pečenje. Dodajte sve sastojke (osim onih za čokoladni preliv) u procesor za hranu i miksajte dok ne postane jednolična smjesa. Izvadite iz procesora i pritisnite u pripremljen kalup, ravnomijerno je poravnajte po cijeloj površini. Zagrijte mlijeko i dodajte čokoladu. Kada smjesa postane potpuno glatka, prelijte preko baze i lagano protresite da se izravna. Ostavite u frižideru najmanje sat vremena, a zatim narežite na štanglice ili drugi željeni oblik. 

***

Foto: @naida_eats

Komentari su onemogućeni.