Vjerujemo da svako domaćinstvo posjeduje malu trošnu knjigu recepata, koja predstavlja svojevrsno nasljedstvo, tradiciju i emociju svake porodice koja se prenosi s generacije na generaciju. Kako bismo oživjeli neke od tradicionalnih recepata predstavljamo vam malu enciklopediju tradicionalnih bosanskohercegovačkih jela pod nazivom “Ukusi sa naših polja i trpeza. Kuhar predstavlja harmoničan spoj tradicionalne i savremene kulinarije, prožet pričama koje sežu u daleku prošlost kako bismo dublje razumjeli jedinstvenost kulinarstva ovog podneblja.
Ova raskošna zbirka ne samo da čuva duh tradicije već je i mudro prilagodila neke recepte tempu modernog života, omogućavajući njihovu brzu i jednostavnu pripremu. Na njenim stranicama, recepti postaju živopisna poveznica između prošlosti i sadašnjosti, stvarajući čarobni most ka nasljeđu ukusa. Značajnu ulogu u očuvanju ovih recepata, u njihovom autentičnom obliku, odigrao je istaknuti stručnjak, profesor doktor Enes Kujundžić.
Dodatnu dimenziju ovom kulinarističkom putovanju pridaju priče o domaćim proizvođačima koji su podržani kroz projekat EU4AGRI-Recovery, finansiran od strane Evropske unije, a koji se sprovodi u partnerstvu Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Češkom razvojnom agencijom (CzDA).
Publikacija je kreirana uz finansijsku podršku Evropske unije.
PREUZMITE KUHAR ZA SVA VREMENA
Foto: eu4agri.ba