Intolerancija na histamin definirana je kao nesposobnost tijela da adekvatno probavi histamin koji proizvodi prirodno ili dobiva iz hrane. Histamin je sastavni dio imunološkog sustava i oslobađa se tijekom alergijskih reakcija. No, prekomjerno nakupljanje histamina u tijelu ili njegova nemogućnost razgradnje dovodi do raznih zdravstvenih problema. Netolerancija na histamin rijetko je stanje i obično je povezana s nesposobnošću probavnog sustava da razgradi histamin. U tom slučaju pojavljuju se simptomi intolerancije na histamin i negativno utječu na kvalitetu života.

Što uzrokuje netoleranciju na histamin?

Glavni uzrok intolerancije na histamin je taj što se histamin ne može dovoljno razgraditi u tijelu. Normalno, histamin se razgrađuje pomoću enzima DAO (diamin oksidaza) koji se nalazi u crijevima i izlučuje iz tijela. Međutim, u nekim slučajevima, neadekvatno funkcioniranje ili smanjena proizvodnja enzima DAO dovodi do nakupljanja histamina u tijelu. Uzroci intolerancije na histamin uključuju sljedeće čimbenike:

Nedostatak enzima DAO: enzim DAO odgovoran je za razgradnju histamina. Neadekvatna proizvodnja enzima DAO je najčešći uzrok intolerancije na histamin.

Genetski čimbenici: Niska proizvodnja enzima DAO zbog genetskih čimbenika može uzrokovati intoleranciju na histamin.

Crijevne bolesti: Crijevne bolesti kao što su Crohnova bolest i sindrom iritabilnog crijeva mogu smanjiti razinu enzima DAO, što dovodi do nakupljanja histamina.

Upotreba lijekova: Neki lijekovi mogu povećati razinu histamina potiskivanjem enzima DAO. Antidepresivi, lijekovi protiv bolova, antibiotici i diuretici mogu izazvati simptome intolerancije na histamin.

Konzumacija hrane bogate histaminom: Pretjerana konzumacija hrane s visokim sadržajem histamina, poput ukiseljene ribe, sira i vina, može povećati nakupljanje histamina u tijelu, uzrokujući intoleranciju.

Koji su simptomi intolerancije na histamin?

Simptomi intolerancije na histamin obično se javljaju kao rezultat visokih razina histamina. Simptomi se mogu razlikovati od osobe do osobe i obično počinju ubrzo nakon konzumiranja hrane. Najčešći simptomi intolerancije na histamin uključuju:

Probavni problemi: Probavni problemi poput bolova u trbuhu, nadutosti, proljeva i mučnine uobičajeni su simptomi intolerancije na histamin.

Glavobolje i migrene: Glavobolje i migrene česte su kod osoba s intolerancijom na histamin. Histamin može uzrokovati glavobolje širenjem krvnih žila.

Reakcije na koži: Problemi s kožom poput osipa, koprivnjače, svrbeža i ekcema su kožni simptomi nepodnošenja histamina.

Respiratorni problemi: simptomi kao što su curenje iz nosa, začepljenost nosa, astma i otežano disanje su učinci intolerancije na histamin na respiratorni trakt.

Lupanje srca: Vazodilatacijski učinak histamina može uzrokovati fluktuacije krvnog tlaka, uzrokujući simptome poput lupanja srca.

Nizak krvni tlak i vrtoglavica: Visoke razine histamina mogu dovesti do niskog krvnog tlaka i vrtoglavice.

Umor i problemi sa spavanjem: Osobe s intolerancijom na histamin mogu doživjeti stalni umor i poremećaje spavanja.

Koji su uzroci intolerancije na histamin?

Nekoliko stvari može utjecati na vaše razine i aktivnost DAO-a. Neki ljudi  su genetski predisponirani  za nedostatak DAO. Dokazi sugeriraju da i razine DAO i aktivnost  opadaju s godinama. Neka  hrana,  posebno alkoholna pića i fermentirana ili ustajala hrana, ima visok sadržaj histamina i može utjecati na uravnoteženu okolinu. I na kraju, mnogi uobičajeni  lijekovi, bez recepta i na recept,  mogu inhibirati aktivnost DAO.

Dijagnostičke metode intolerancije na histamin

Intolerancija na histamin dijagnosticira se raznim testovima i procjenom povijesti zdravlja pojedinca. Ovo se može činiti kao alergija, ali intolerancija na histamin ima drugačiji mehanizam od alergija. Evo nekoliko metoda koje se koriste u dijagnostici:

Test krvi: U testu krvi prisutnost intolerancije procjenjuje se mjerenjem razine enzima DAO i količine histamina u tijelu.

Eliminacijska dijeta: Hrana koja sadrži histamin uklanja se iz prehrane i opaža se smanjenje simptoma. Eliminacijska dijeta učinkovita je metoda za potvrđivanje intolerancije na histamin.

Test provokacije hranom: Nakon eliminacijske dijete, u prehranu se vraća hrana koja sadrži određene količine histamina i prati se reakcija tijela. Ovu metodu treba provoditi samo pod nadzorom nutricionista/dijetetičara u kojeg imate povjerenja.

Metode liječenja intolerancije na histamin

Liječenje intolerancije na histamin temelji se na prehrani s niskim udjelom histamina i povećanju razine enzima DAO. Za liječenje intolerancije na histamin preporučuju se sljedeće metode:

Konzumacija hrane bez histamina: Osobe s intolerancijom na histamin trebaju preferirati hranu s niskim sadržajem histamina. Mogu se konzumirati namirnice bez ili s niskim udjelom histamina poput svježeg mesa, povrća i voća.

Uzimanje DAO enzimskog dodatka: DAO enzimski dodaci pomažu u razgradnji histamina i ublažavanju simptoma intolerancije. Međutim, ove dodatke treba koristiti uz savjet liječnika.

Izbjegavanje hrane s visokim sadržajem histamina: važno je izbjegavati hranu bogatu histaminom kao što su ukiseljena riba, vino, sir, fermentirani proizvodi i mahunarke.

Antihistaminici: Antihistaminici mogu ublažiti simptome snižavanjem razine histamina u tijelu. Ovi lijekovi se smiju koristiti samo pod nadzorom liječnika.

Potpora zdravlju crijeva: Netolerancija na histamin povezana je sa zdravljem crijeva. Pridržavanje prehrane bogate probioticima i prebioticima može pomoći DAO enzimu da djeluje učinkovitije podupirući crijevnu floru.

Hrana s niskim sadržajem histamina

Neke namirnice koje su prikladne za osobe s intolerancijom na histamin uključuju:

Svježe meso i riba: Mogu se konzumirati svježe meso i riba s niskom razinom histamina.

Svježe povrće i voće: Svježe povrće i voće kao što su krastavci, tikvice, jabuke, kruške imaju nizak sadržaj histamina.

Riža i heljda: žitarice bez glutena sigurne su opcije za osobe s intolerancijom na histamin.

Jaja i mliječni proizvodi: Jaja općenito imaju malo histamina, ali treba izbjegavati fermentirane mliječne proizvode.

Kako izbjeći hranu s visokim sadržajem histamina?

Pridržavanje stroge dijete bez histamina ključno je za uklanjanje simptoma intolerancije na histamin. Vaš nutricionost/dijetetičar će odrediti koju hranu trebate izbjegavati. Ali općenito, fermentirana i ustajala hrana najvjerojatnije će uzrokovati probleme, zajedno s nekim povrćem s visokim sadržajem histamina.

Većina hrane bogate histaminom visoko je prerađena ili fermentirana. To uključuje vino (osobito crno vino), stari sir poput parmezana, hranu koja sadrži kvasac i kiseli kupus. Špinat i rajčica također su bogati histaminom.

Osim toga, iako se citrusno voće ne smatra visokim sadržajem histamina, ono može potaknuti vaše tijelo da oslobodi pohranjeni histamin. Iz tog razloga, ljudima na strogoj dijeti bez histamina općenito se  savjetuje izbjegavanje naranči, grejpa i bilo kojeg drugog citrusa.

“Migrene od crnog vina” često su glavobolje netolerancije na histamin, a crno vino je doista bogato histaminom.

Sva alkoholna pića mogu biti problematična za osobe s intolerancijom na histamin. To je zato što alkohol može smanjiti enzim diamin oksidazu, koji je jedan od enzima koje vaše tijelo koristi za obradu histamina.  Stoga, da biste slijedili dijetu bez histamina, morate se odreći alkohola.

Također biste trebali obavijestiti svog liječnika o svim lijekovima, na recept ili bez recepta, koje uzimate. Neki lijekovi mogu utjecati na djelovanje vaših enzima koji razgrađuju histamin. Ako uzimate takav lijek, liječnik će vam možda htjeti prilagoditi dozu, prebaciti vas na sličan lijek koji ne utječe na histamin ili u potpunosti prestati uzimati lijek ako je moguće.

Koja hrana sadrži više histamina?

Alkohol:  vino, posebno šampanjac, sadrži 670 mg histamina po litri.

Konzervirani plodovi mora:  Konzervirani, sušeni ili soljeni plodovi mora kao što su sardine, skuše, tuna i inćuni.

Stariji sir:  parmezan može sadržavati 2500 mg histamina po kilogramu; svježe vrhnje i svježi sir imaju manje histamina.

Odležana  i dimljena mesa :  Pastrama , losos, šunka i salama sadrže do 654 mg histamina po kilogramu.

Ostaci:  Podgrijani ostaci od hrane za pripremu obroka obično imaju visok sadržaj histamina.

Čokolada i neki začini:  anis, cimet, klinčić, curry, kajenski oraščić i muškatni oraščić.

Fermentirane namirnice:  Kefir, kimchi, jogurt i posebno kiseli kupus koji, iako je dobar za zdravlje crijeva, sadrži 229 mg histamina po kilogramu.

Neke mahunarke:  soja, zeleni grašak, grah, grašak i slatki grašak bogati su histaminom. Umjesto ovih mahunarki prednost se može dati crnom grahu, grašku, leći i slanutku koji imaju manji sadržaj histamina.

Neki orašasti  plodovi :  orasi, indijski oraščići , kikiriki itd.

Malo povrća:  špinat, avokado, patlidžan, rajčica i gljive.

Neko voće:  ananas, papaja, jagoda, banana.

Namirnice s octom:  kiseli krastavci, majoneza, masline.

Morski plodovi i rakovi:  lignje, dagnje, škampi, rakovi bogati su histaminom.

Koje su namirnice koje potiču otpuštanje histamina u našem tijelu?

Nešto voća i povrća: većina agruma, jagode i drugo bobičasto voće, rajčice,

Lješnjaci, orasi i indijski oraščići,

Čokolada i kakao,

Rajčice, sok od rajčice,

Aditivi; azo boje i neki konzervansi,

Sve vrste alkoholnih pića.

Koje su namirnice korisne za intoleranciju na histamin?

Određeno voće i povrće : jabuke, brokula, zelena salata, češnjak i luk mogu smanjiti upalu.

Ljute papričice:  sadrže kapsaicin, koji djeluje kao dekongestiv, poput spreja za nos.

Ulje eukaliptusa :  ovo eterično ulje može pomoći u ublažavanju začepljene sluznice ; Također se može uliti u difuzor s uljem crnog papra za ublažavanje upale.

Zeleni čaj :  Ovaj snažan antioksidans može ublažiti curenje nosa i svrbež očiju  ; Pokazalo se da japanski čaj tipa “benifuuki” inhibira aktivaciju mastocita koji otpuštaju histamin.

Sirovi lokalni med:  Pčele u vašem području  skupljaju pelud s biljaka i cvijeća, što jača vaš imunološki odgovor i pomaže u ublažavanju peludne groznice i  simptoma alergije.

Liječenje intolerancije na histamin  lijekovima i dodacima prehrani

Dok je dijeta bez histamina jedini dugoročni tretman za intoleranciju na histamin, postoji nekoliko drugih tretmana koji mogu biti od pomoći.

Određeni lijekovi mogu biti od pomoći ako slučajno pojedete hranu koja sadrži histamin ili trebate uzeti lijek koji može blokirati aktivnost enzima koji prerađuje histamin.

Postoje i dodaci prehrani koje dijetetičari preporučuju osobama s intolerancijom na histamin. To uključuje vitamin C i vitamin B6 (koji mogu stimulirati aktivnost enzima za preradu histamina u vašem tijelu), Quercetin, Probiotike, Ulje crnog kima/čurokota  i  kapsule enzima diamin oksidaze  za dopunu prirodne opskrbe tijela.

Međutim, iako ti tretmani mogu biti od pomoći, oni u određenim okolnostima nisu zamjena za prehranu bez histamina. Bilo bi dobro razgovarati sa svojim nutricionistom/dijetetičarom ako želite isprobati ove dodatke prehrani kako biste vidjeli poboljšavaju li vaše simptome.

Zaključak

Netolerancija na histamin je osjetljivost koja se javlja kada tijelo ne može adekvatno razgraditi histamin. Može izazvati različite simptome na probavnom, kožnom, dišnom i živčanom sustavu. Za kontrolu intolerancije na histamin preporučuje se pridržavanje dijete s niskim udjelom histamina, korištenje dodataka enzima DAO i izbjegavanje hrane s visokim udjelom histamina. Djelovanje pod nadzorom liječnika i nutricionista/dijetetičara tijekom cijelog procesa dijagnoze i liječenja pomaže u učinkovitom upravljanju intolerancijom na histamin.

Za Inspo

Merdijana Dugonjić, poduzetnica, magistrica nutricionizma i zdravlja na radnom mjestu, te praktičar funkcionalne medicine. Trenutno doktorandica nutricionizma. Članica Hrvatskog društva nutricionista i dijetetičara i društva praktičara dijetetičara funkcionalne medicine u Turskoj. 

DS Studio Photography

***

Foto: Canva

Komentari su onemogućeni.